Mo i Rana

JUBILEUMSTUR TIL IRLAND 2008

IRLAND 10.-16. JUNI 2008

Konsert i St. Nicholas Collegiate Church i Galway i Irland juni 2008

Haukneskoret fyller 30 år i 2008 og som en del av denne markeringen har vi valgt å reise til Irland. 25 medlemmer fra koret, 3 ektefeller og pianist Bjørn hans kone Magny skulle være med.

Mandag den 9 juni ca kl 2200 møttes vi til en liten ”pep-talk” før vi skulle dra med nattoget til Værnes.  Togturen gikk som ”på skinner” og ved ankomst Værnes tirsdag morgen var det bare å få sjekket inn bagasjen til Gardemoen og Dublin. Fly fra Værnes kl 0820, og fra Gardemoen kl 1005. Vi landet i Dublin helt etter ruten kl 1120, og ble der møtt av vår guide Sylvi Murtaugh som skulle guide oss i Irland.  Bussjåfør Dick var klar på flyplassen for å kjøre oss til vestkysten og vårt tilholdssted de første dagene, Galway, Irlands fjerde største by med i overkant av 60 000 innbyggere.  På Imperial Hotell, Eyre Square midt i Galway sentrum ble vi innlosjert. Vi skulle synge i baren på hotellet kl 1900 og ha felles middag på hotellet etterpå.  Vi fremførte våre sanger og inntok en deilig middag, men det ble selvsagt også rom for en liten ”pub til pub”  runde etterpå for å bli kjent i området før det ble kveld.

Onsdag startet med frokost etterfulgt av gåtur til protestantiske St. Nicholas Collegiate Church som ble grunnlagt i 1320 av normannere, og er et statussymbol for Galways førende familier med sitt tredobbelte skip.  Vi gikk opp mot elven og til den store katolske Galway Cathedral som imponerer med sin irrgrønne kuppel. Kirken ble bygget i 1965, er uvanlig stor til å være så ny og deler av gulvene består av Connemara marmor i grønt og hvitt. Den er formet som et kjempekors av grå kalkstein, og mye av finansieringen kom fra John F. Kennedy, og dette er årsaken til mosaikkbildet av han inne i kirken.

Etter vår vandring gjennom byen var vi klare for busstur gjennom Connemara – det fjellrike landskapet til den vestlige delen av grevskapet Galway. Der er nesten ikke dyrket land, har en særegen villmark av vann, stein, torvmyr, nes og nakne åser, og virker nesten ubeboelig.  Vi ender opp på Kylemore Abbey (bildet øverst) som er en imponerende bygning som ble bygget som privathjem av en rikmann fra Liverpool ca 1868. Slottet har vært pikeskole ledet av nonner fra Benediktinerordenen fra ca 1920. Huset og den nydelige hagen ligger ved den storslagne innsjøen Kylemore Lough med utsikt til Twelve Bens Mountains.

Kl 2030 skulle vi på Quay, en stor flott pub hvor vi også skulle synge. Etter å ha fremført vårt repertoar til stor applaus og stormende jubel inntok vi et herlig måltid med tilhørende drikke. Og som seg hør og bør underholdt vi også underveis i middagen med korsang. Atmosfæren på pubene i Irland merkes godt, og vi følte oss ”hjemme” her. Kom i snakk med mange av de andre gjestene, og oppdaget også at det er besøkende fra mange nasjoner.

Torsdag  var formiddagen ”fri” og etter frokost ble tiden flittig benyttet i Galways handlegate.   

Kl 1300 var vi klare for å synge i St. Nicholas Collegiate Church. Her ble vi møtt og ønsket velkommen, og fremførte en fantastisk konsert. Fra korets ståsted føltes det litt vanskelig å synge pga gjenklangen mv, men våre medreisende skrøt veldig etterpå,  alle hadde en fantastisk følelse av konsertopplevelsen.

Ettermiddagen skulle i utgangspunktet være til fri disposisjon, imidlertid var Rita (vår dirigent) kommet i den lykkelige situasjonen å bli kjent med lokale musikere på hjemveien fra gårdagens ”pub til pub” runde, og noen av disse møtte frem i kirken til vår konsert. Koret fattet dermed den kloke avgjørelsen å ta imot tilbud om ”tromme-/rytmekurs” fra dem.

Vi avtalte tid og sted og 30 musikkglade nordmenn møtte opp kl 1900 på en skole i nærheten med åpne sinn. Her møttes vi av minst 30 ungdommer i alderen 15 + og noen få voksne som tar oss med inn i en total fremmed verden. Stearinlys og røkelse danner grunnlaget, og når hver enkelt får tildelt hver sin afrikanske tromme og under kyndig veiledning instruksjon går det ikke lang tid før musikken tar over. De 2 timene vi var der ble på en nesten mystisk måte ”borte” og det var mange som fikk en helt ny og magisk opplevelse som nesten føltes ”skummel”.  Det var en strålende fornøyd og oppstemt gjeng som dro tilbake til hotellet for å innta enda en flott middag.

Fredag dro vi til Dublin hvor de siste dagene skulle tilbringes. Dublin har ca 1,5 mill innbyggere, over 1000 puber og over 100 kirker. Det er en musikalsk storby som både er rå og sjarmerende med store kontraster. Elegante georgianske gater, et livlig latinerkvarter (Temple Bar) og trøstesløse grå arbeiderkvarterer. Liffey-elven deler Dublin i nord og sør.  

Etter en kjapp innsjekk på hotell The Townhouse, 47 – 48 Lower Gardiner Street må vi hastig videre til St. Patrick`s Cathedral, Irlands største kirke som er vårt konsertlokale denne dagen kl 1300. Her gjennomførte vi en flott konsert, men oppdaget fort at akustikken mv ikke er lik den i St. Nicholas.   St. Patrick`s er oppført omkring år 1190 og har en dramatisk fortid.  Katedralen er hovedkirke for den protestantiske Church of Ireland og rommer en mengde statuer, minnetavler, mosaikker og graver som alle har hver sin historie.

Etter konserten ventet et besøk på Old Jamesons Destillery, Bow Street, Smithfield.   Her fikk vi en liten ”filmsnutt” over whiskeyens historie samt omvisning med guide.  6 stk av oss fikk også være ”prøvesmakere” og fikk smake på forskjellige irske whiskeyer, samt skotsk og amerikansk whiskey. Oppgaven var da å bemerke at Jameson var best – og dette medførte da utdeling av diplom, med tittelen ”Qualified Irish Whiskey Taster”.

Vi ble hentet av buss kl 1930 for å dra på Irsk aften på The Merry Ploughboys en halv times kjøretur unna opp i fjellene. Underholdning med linedance samt at Merry Ploughboys spilte Irsk musikk, og med nydelig mat og dertil drikke var festaftenen reddet.  

Lørdag  ble det heldigvis roligere program. Vi skulle til Guinnes Storehouse, S. James Gate, Dublin 8 hvor vi hadde en liten konsert.  Etterpå var det fritt frem for opplevelser inne i huset, vi inntok rimelig fort Gravity Bar i 7. etg og inntok vår pint med Guinnes mens vi skuet utover hele byen gjennom glassvinduene.

Om kvelden felles middag, og denne dagen ble vi anbefalt Fan`s Cantonese Restaurant i 60 Dame Street, Dublin 2. Først møttes vi i ”toppleiligheta” til feiring av våre 2 bursdagsbarn på turen, Solveig og Anne Lise. 

Søndag  ble avsatt til guidet busstur. Først tok  bussen oss ut av Dublin og gjennom vakre landskap sørover til klosterruinene i Glendalough. 

Kvelden  ble avsluttet med felles middag på Eliza Blues i Temple Bar der vi sang litt ved bordet og underholdt de andre gjestene. En siste ”pub til pub” runde avslutter denne siste kvelden vår  i Dublin.

Mandag morgen kl 0900 hentet bussen oss ogtok oss med til flyplassen. Tax-free butikken måtte besøkes før flyet lettet kl 1210. Kl. 1840 landet vi i Bodø og ventetiden  ble nedkortet med et måltid mat før toget gikk kl 2110.  

Guinnes Storehouse, S. James Gate, Dublin Flere bilder fra turen samt en spennende reiseskildring finner du under menyen til venstre